Een gebouw dat blijft
En dan............  vervolg Next (right).

-14-

In 1947 kwam de Rijksgebouwendienst het schoolgebouw inspecteren.

Het gebouw bevond zich in zeer slechte toestand. Door de vele, vele andere prioriteiten in de na-oorlogse periode werd er echter nauwelijks iets hersteld, wat er toe leidde dat de Rijks jaren zonder onderhoud bleef en in de jaren zestig totaal uitgewoond was.

Directeur de Vries (1963 - eind 1965) schatte in 1964, dat er alleen al voor de allernoodzakelijkste reparaties ongeveer 70.000 gulden nodig was, oplopend tot een kwart miljoen gulden voor een echte behoorlijke opknapbeurt. De Rijks werd afgescheept met 17.000 gulden, waarvan alleen al voor het dak 10.000 gulden nodig was.

Door te dreigen met ontslag kwam er nog wel een klein bedrag vrij voor herstel van lokalen, een keukentje, fietsrekken en tegels voor op het schoolplein.

De situatie werd steeds onhoudbaarder.

In 1967 en 1968 werden er nog enkele werkzaamheden uitgevoerd aan de elektrische leidingen, de verwarming en werd het gebouw opgeschilderd.

Ook werden er enkele noodlokalen op het schoolplein geplaatst.

Het ministerie gaf echter pas in 1975 het groene licht voor de bouw van een nieuw schoolgebouw aan de Waterhoenstraat. Aangenomen door de fa. Goossen bv uit Blerick, voor een bedrag van ongeveer 8 miljoen gulden.

Die nieuwbouw werd opgeleverd op 30 juni 1977. Kort daarop verlieten de leerlingen het oude gebouw aan het Nolensplein. De 'Rijks' zou zijn oorspronkelijke bestemming als school niet meer terugkrijgen.


Alleen de steen boven de ingang zal de bewoners van de oude Rijks steeds blijven herinneren aan het doel waarvoor zij ooit gebouwd is:


als

Rijks Hoogere Burgerschool.

Samenvatting 2006:

Will Sorée

Rijks H.B.S. 1958-1963

diploma A5 - 1963

Up (parent). gebouw.